Drainage & Sewer

Is it about time to change the trap? Does the drain smell like sewer? Or are you building a new bathroom, utility room or kitchen? Then you have landed in the right place. In this category you will find everything for sewers and drains: gutters, pipes and fittings.

If you order

before 17:00 (Friday 14:30), you will receive your order the next weekday. We know that the need for a specific spare part can arise suddenly. We sell for both private and business.

Kloak og afløb - hvilke installationer må jeg selv lave?

Kloak og afløbsrør leder brugs- og spildevand væk fra boligen. Vand, som kan indeholde affaldsstoffer, kategoriseres som spildevand og skal ledes væk via en kloak. Det gælder blandt andet afløb fra køkken, badeværelser, bryggers og kælder. Det er dit ansvar som husejer at vedligeholde din grunds kloak- og afløbsrør, så de fungerer efter hensigten. Det gælder i øvrigt også for stikledningen, som løber på grunden og forbinder dit kloaksystem med det offentlige net.

 

Der kan være en del penge at spare ved at udføre nogle af installationerne selv. Reglerne for, hvad du selv må lave, og hvad du bør lade en professionel om, er dog meget specifikke.

 

Som udgangspunkt må du ikke selv ændre på de grundlæggende vand- og afløbsinstallationer i huset. Du må gerne købe reservedelene, men ikke selv installere dem. Er der en kuglehane eller ballofix-ventil mellem det, du vil reparere eller udskifte, og vandforsyningen i huset, må du godt selv udføre installationen. I alle andre tilfælde skal du kontakte en VVS’er.

 

Du må med andre ord gerne selv udskifte en vandhane, et brusearmatur eller en håndvask med tilhørende vandlås, men ikke selv udføre kloakarbejde. Det skyldes, at kloakkerne sidder langt nede i jorden, hvor de ikke er til at komme til. Hvis et kloakrør for eksempel bliver monteret forkert, kan der gå lang tid, før det bliver opdaget - og det kan blive dyrt og omfattende at skulle reparere.

 

Det eneste kloakarbejde, du selv må lave, er faskinegravning. En faskine er et hulrum i jorden, som opsamler vand fra tagrender og nedløbsrør, hvorefter det siver ud i jorden.

Vedligeholdelse af kloak og afløb

For at undgå lugtgener, tilstoppelse etc. er det vigtigt at vedligeholde og rengøre kloak- og afløbsrør med jævne mellemrum. Det kan du gøre på flere måder, blandt andet ved at hælde kogende vand ned i rørene. Kogende vand virker bakteriedræbende og forhindrer, at afløbet stopper til.

 

Kogende vand alene kan dog ikke gøre det. Ofte er du nødt til at trække i et par gummihandsker og rengøre afløbet med en svamp eller en børste for at komme gammel skidt til livs. Husk at du ikke må hælde fedt ud i køkkenvasken, da det størkner og tilstopper afløbet. Desuden kan det tiltrække rotter.

 

Er vandlåsen ved at stoppe til, bør du selvfølgelig også rense den. Vandlåsen sidder normalt under vasken og kan ofte skrues af uden brug af værktøj.

Gulvafløb bør du rense en gang eller to om måneden for at forhindre, at snavs, hår og sæberester hober sig op og stopper afløbet til. Det gælder især de afløb, du benytter dagligt. Er der koblet en vaskemaskine til afløbet, er det særligt vigtigt at få det renset i hvert fald én gang om måneden. Det kan du gøre i tre trin:

  1. Start med at afmontere risten over afløbet. Nogle riste sidder løst, mens andre er skruet fast.
  2. Tag vandlåsen op og spul den ren med bruseslangen. Det er forskelligt, om vandlåsen er sat fast med skruer eller sidder direkte i afløbsskålen med en gummiring som tætning. Ved sidstnævnte kan det være nødvendigt at udskifte gummiringen for at få vandlåsen tæt og undgå lugtgener fra kloakken.
  3. Fjern hår og andet snavs med fingrene (brug eventuelt en gummihandske) og rens afløbet med vand og sæbe. Brug en børste eller svamp, som kan nå langt ned.

 

Afløb, du ikke bruger hver dag, bør du “vande” et par gange om måneden for at forhindre, at de tørrer ud. Sker det, kan det nemlig begyndte at lugte af kloak.

Har du brug for sparring eller hjælp til, hvordan du rengør kloak og afløb, om det eventuelt er ved at være tid til at skifte enkelte reservedele ud eller hvilke rør og fittings, du bør vælge, er du altid velkommen til at kontakte os på mail info@bels.dk. Vi bestræber os på at besvare din henvendelse hurtigst muligt og svarer altid senest 24 timer efter. Vi glæder os til at høre fra dig!

loader
Loading...